Magyar Ügyvédi Kamara - Hírlevél 2.
Ülést tartott a Magyar Ügyvédi Kamara Elnöksége
Vendégünk volt az Országos Bírósági Hivatal elnöke
 
Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke meghívására a Magyar Ügyvédi Kamara Elnöksége 2020. június 24-i ülésének a vendége volt dr. Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.
Az ülésen szó volt többek között a koronavírus-járvány miatti védekezés aktuális kérdéseiről a bíróságokon, a bíróságokkal való kapcsolattartás, a tárgyalástűzések  és tárgyalástorlódások kérdéséről, az elektronikus iratbetekintésről, valamint az elektronikus tértivevény bevezetéséről.
 
 
Részletek
 
Az Elnökség elfogadta a MÜK éves beszámolóját és költségvetését
 
A Magyar Ügyvédi Kamara Elnöksége - a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 120. § (1) bekezdése alapján - elfogadta a Magyar Ügyvédi Kamara 2019. évi beszámolóját, valamint 2020. évi költségvetését.
A beszámolóról és a költségvetésről a Magyar Ügyvédi Kamara Küldöttgyűlése a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napon belül megtartott ülésén fog dönteni a törvény 121. §-a alapján.
A beszámolót és a költségvetést a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján hamarosan közzétesszük.
 
Bűnügyi Védői Konferencia
2020.09.24-26. Hotel Azúr Siófok
 
A Magyar Ügyvédi Kamara elnökségének döntése alapján 2020. szeptember 24-26. között a siófoki Hotel Azúrban megrendezésre kerül a kollégák által már régóta várt Bűnügyi Védői Konferencia.
A konferencián való részvétel regisztrációhoz és a részvételi díj megfizetéséhez kötött. A várható nagy érdeklődésre tekintettel szükségesnek tartjuk jelezni, hogy kizárólag a részvételi díj átutalásával megerősített jelentkezéseket tudjuk figyelembe venni a lekötött kapacitás erejéig.
Az Ügyvédi Továbbképzési rendszerben nyilvántartásba vett konferencián összesen 9 kredit pontot lehet megszerezni.
A konferencia részletes programját az alábbiakban közöljük.
 
 
Program
 
 
Jelentkezés
 
NAV Online Számla
Változás 2020.07.01-től, szankciómentesség 2020.09.30-ig
 
2020. július 1-től bővül (lényegében általánossá válik) azon számlák köre, amikről online adatot kell szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé. A számla áthárított áfatartalmától függetlenül kötelezővé válik az adatszolgáltatás minden olyan 2020. június 30. után kiállított, illetve kibocsátott számláról, amit egy adóalany egy másik belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak belföldön teljesített ügyletről állít ki.
Az adatszolgáltatási kötelezettség erre alkalmas számlázóprogrammal vagy számlázórendszerrel, a NAV által biztosított ingyenes és már mobilapplikációnként is elérhető Online Számlázó program segítségével, vagy papír alapú számla esetén utólagos kézi feltöltéssel teljesíthető.
Tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet idején elrendelt szigorú korlátozások jelentősen akadályozták az adózókat az új jogszabályi kötelezettségre történő felkészülésben, a NAV szankciómentességet biztosít a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségüket nem, vagy nem megfelelően teljesítők részére a 2020. július 1. és 2020. szeptember 30. közötti időszakban.
 
Magyar Posta - Elektronikus tértivevény
Változások 2020. július 1-től
 
2020. július 1-től hivatalos iratok esetében kötelezővé válik, más iratok esetében olcsóbb lesz a könyvelt küldemények elektronikus adminisztrációja.
A címadatok elektronikus rögzítéséhez a Magyar Posta ePostakönyv néven ingyenesen használható elektronikus feladójegyzék-készítő alkalmazást fejlesztett. Természetesen ez nem akadálya annak, hogy más, megfelelő rendszerben kerüljön sor az elektronikus adminisztrációra. 
 
 
Részletek
 
Az Országos Kamarai Jogtanácsosi tagozat állásfoglalásai
 
Az Országos Kamarai Jogtanácsosi Tagozat a 2020. június 08-i ülésén állásfoglalást adott ki a kamarai jogtanácsos kapcsolt vállalkozás képviseletével kapcsolatos kérdésben.
 
I. Takarékbank Tollaslabda Ügyvéd Kupa
2020. július 25. - Cegléd
 
Felhívjuk a Tisztelt Kollegák figyelmét arra, hogy 2020. július 25-én megrendezésre kerül az I. Takarékbank Tollaslabda Ügyvéd Kupa.
Az eseményen bármely ügyvéd kolléga, illetve kamarai jogtanácsos részt vehet akár egyéni, akár páros formációban.
 
Ügyvéd Golf Kupa
2020. július 11. - Zirc
 
A várható jelentős szellemi terhelés mellett bizonyára sokan örülnek annak, hogy ez évben is megrendezésre kerül 2020. július 11-én az Ügyvéd Golf Kupa Zircen.
 
Továbbképzés - pontosítás
 
A kötelező ügyvédi továbbképzés keretében a Magyar Ügyvédi Kamara valamennyi továbbképzésre kötelezettenk 10, a Budapesti Ügyvédi Kamara a saját tagjainak ezen felül 6 kreditpont ingyenes teljesítésének a lehetőségét biztosítja 2020-ban az Ügyvédi Továbbképzési Rendszerben (https://www.muktovabbkepzes.hu).
Az új típusú koronavírus-járványra tekintettel 2020-ban a GoInEuPlus kutatási és képzési projekt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyar Ügyvédi Kamara és a Magyar Országos Közjegyzői Kamara közös szervezésében online megrendezett GoInEuPlus kutatási és képzési konferenciájának az előadásai az Ügyvédi Továbbképzési Rendszerben tekinthetőek meg.
A konferencia előadásai a MÜK, illetve a területi ügyvédi kamara által ingyenesen biztosított kreditpontok erejéig ingyenesek, ezen felül - más előadásokhoz hasonlóan - a megtekintésért kreditenként 1.750,- Ft + áfa összeget szükséges fizetni.
Az előadások 2020. június 28-ig történő megtekintése esetén a jogesetmegoldó webináriumon való részvétel ingyenes.
 
 
Magyar Ügyvédi Kamara
1055 Budapest, Szalay utca 7.
 
 
© 2020 Magyar Ügyvédi Kamara